Att köpa bil är något många drömmer om. Kostnaderna kan dock avskräcka – att köpa in bilen är en stor investering som du på grund av värdeminskningen sällan får igen, och på det kommer skatter, avgifter, finansieringskostnader och försäkringar. Sist men inte minst kostar det så klart att köra bilen. I denna guide går vi igenom vilka kostnader som finns och vad du kan tänkas behöva betala.

Vad krävs för att äga en bil i Sverige?

Om du vill äga en bil i Sverige måste du skrivas in som ägare i vägtrafiksregistret hos Transportstyrelsen. Detta kräver att du har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer, men du behöver inte vara svensk medborgare. För att stå som ensam ägare på en bil måste man vara över 18 år gammal. Den som är under 18 kan dock äga bilen med godkännande från båda vårdnadshavarna. Ett annat undantag som gäller så kallade epa-traktorer. En minderårig som har ett förarbevis eller körkort för en sådan kan stå som ensam ägare.

Du behöver inte ha körkort för att äga en bil i Sverige. Det måste du däremot ha för att köra den. Då behöver du också en så kallad trafikförsäkring. Mer om det nedan!

Obligatoriska skatter och avgifter för bilägare

Som bilägare är det en hel del skatter och avgifter som du måste betala, även om bilen mest står still.  Här beskriver vi de som är obligatoriska.

Fordonskatt

Alla bilägare måste betala en fordonsskatt. Att förstå hur denna räknas ut är inte det lättaste. För personbilar beräknas den baserat på koldioxidutsläpp och faktorer som ingår i uträkningen är bland annat tillverkningsår, bilens vikt, typ av bränsle och så klart koldioxidutsläpp per mil. Var du bor kan också påverka, då det finns ett glesbygdsavdrag som kan ge dig lägre skatt. Som tur är slipper du själv ansvara för att räkna ut din skatt – vad och när du ska betala framgår om du loggar in på Transportstyrelsens webbplats. För en vanlig personbil rör det sig om cirka 2-300 kronor i månaden.

Vägtrafikregisteravgift

Den som äger en bil är skyldig att betala en vägtrafikregisteravgift på 62 kronor. Detta ska ske första gången bilen registreras och därefter varje år.

Trafikförsäkring

Alla bilar som är i bruk måste ha en trafikförsäkring. Bilens registrerade ägare är den som är skyldig att teckna försäkringen och denne kan åka på en straffavgift ifall bilen saknar försäkring. Trafikförsäkringen täcker skador som uppstår vid eventuella trafikolyckor. Ifall det är du orsakar olyckan täcker försäkringen alla personskador, både på dig som förare, dina passagerare och på alla personer i den andra bilen, samt skador på den andra bilen och på andra föremål som kan ha skadats, som lyktstolpar och trafikräcken. Däremot täcker försäkringen inga skador på din egen bil. Råkar du däremot ut för en olycka som är någon annans fel täcker den personens trafikförsäkring skadorna på din bil. Om en olycka sker med uppsåt eller på grund av grov vårdslöshet som rattfylla gäller inte trafikförsäkringen och du kan själv behöva betala de skador som du orsakat.

Trafikförsäkringen kostar runt 3000 kronor per år. Det exakta priset beror på var du bor, vilken bil du har och din ålder. Är du ung och nyligen har tagit körkort får du betala mer eftersom olycksrisken är högre.

Besiktning

En personbil måste besiktigas minst var 14:e månad. För helt nya bilar får det dröja lite längre mellan besiktningarna. Bilens ägare ansvarar själv för att i god tid boka en besiktning på ett av flera möjliga besiktningsföretag, och därefter att se till att eventuella reparationsåtgärder genomförs. Om bilen inte besiktigas eller om konstaterade fel inte åtgärdas får bilen körförbud vilket innebär att det blir brottsligt att framföra den. Att besiktiga bilen kostar mellan 500 och 1000 kronor.

Att ställa av bilen

Om du bara använder bilen under en del av året, till exempel under sommaren, kan du ställa av bilen övrig tid och på så sätt slippa trafikförsäkring och fordonsskatt. Om bilen är avställd behöver den heller inte besiktigas. Du kan själv ställa av och på ditt fordon på Transportstyrelsens hemsida.

Bilskatt

Bilförsäkring

Eftersom trafikförsäkringen inte täcker skador på din egen bil, och inte heller saker som stöld eller motorhaveri, väljer de allra flesta att teckna en bilförsäkring. Man brukar dela in bilförsäkringar i hel och halvförsäkringar. Halvförsäkringen täcker vanligtvis stöld, brand, stenskott, maskin och elektronikskador samt kostnader för assistans eller bärgning. Helförsäkringen täcker allt detta plus vagnskador på bilen om du orsakar en trafikolycka. Många både hel och halvförsäkringar kan också ha allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och fri tillgång till hyrbil om bilen måste lagas som extra tillägg.

Hur mycket försäkringen kostar beror dels på hur många saker som ingår i försäkringen, men också på bilens ålder och pris, och på din ålder, ekonomi och boendesituation. Räkna med att en helförsäkring kostar runt 6000 kronor om året inklusive trafikförsäkring.

Kostnader för att köra bilen

Att ha en bil som bara står och samlar damm finns det ingen större poäng med, självklart vill du använda den. Då tillkommer dock en hel del kostnader, som blir högre ju mer och längre sträckor du kör.

Drivmedel

Även om bensinpriset gått ner lite sedan peaken för ett par år sedan kostar det fortfarande en hel del. Hur mycket bilen drar varierar, och generellt är mindre och nyare bilar billigare. Genom att välja en elbil sänker du kostnaden rejält, och kostnaden varierar då framförallt med elpriset. När denna artikel skrivs i oktober 2024 kostar en bensinbil runt 10 kronor per mil medan en elbil endast kostar runt 40 öre.

Trängselskatt och infrastrukturavgift

Om du bor i Stockholm eller Göteborg behöver du betala trängselskatt om du åker genom stadskärnan på vissa tidpunkter. Kameror registrerar automatiskt din bil varpå du som ägare får hem en faktura. Om du pendlar med bil till Stockholms innerstad under rusningstrafik uppgår kostnaden till cirka 70 kronor per dag. Det finns också vissa broar i Sverige som är belagda med en infrastrukturavgift.

Parkering

En annan kostnad som tillkommer för framförallt dem som bor i storstäder. Dels kommer du som inte bor i eget hus att behöva betala boendeparkering på några hundralappar i månaden, och dels måste du oftast betala på vardagar när du parkerar någon annanstans.

Underhåll

Ju mer du kör bilen, desto mer slits den, och desto större blir behovet av underhåll. Vad detta kostar beror förutom körsträcka på vilken bil du har och hur gammal den är. Ofta spelar det även in om huruvida du har tur eller otur och som bilägare bör du se till att ha en buffert för oförutsedda bilproblem. Räkna med minst 4000 kronor per år för service.

Däck

I Sverige är det obligatoriskt med vinterdäck på vintern, och att byta och förvara däck kostar pengar. Att köra med slitna däck är dessutom både olagligt och farligt, så du bör också räkna in kostnaden för nya däck efter att du kört 4000 mil. Är du hyfsat händig kan du byta däck själv och spara några hundralappar, speciellt om du också har plats att förvara däcken hemma. Om du däremot betalar för däckbyte och räknar in kostnaden för nya däck kan du uppskatta kostnaden för däck till åtminstone 1000 kronor per år.

Amortering på billånet

Många som köper bil gör det med hjälp av ett billån och i så fall bör kostnaderna för detta lån räknas in i bilkostnaden. Du måste också amortera på lånet, något som visserligen inte är en kostnad men som du ändå måste ta med i din budget. Vad billånet kostar beror på räntan, som i sin tur bestäms av din kreditvärdighet och om du tagit ett billån med säkerhet eller inte, på vilket belopp du lånat samt på vilken löptid du valt. Du kan använda en kalkylator för billån för att räkna på ditt billån och få fram vad du behöver betala per månad.

Värdeminskning

En sista kostnad som många glömmer är att bilen minskar i värde. Om du har bilen i några år kommer du därmed få ut betydligt mindre än vad du betalade när du köpte den. Ju nyare bil, desto snabbare går värdeminskningen. Första året uppskattar man att en ny bil tappar mellan 20–25% i värde, sedan kan du räkna med runt 15% per år. En äldre bil har en mindre värdeminskning som i högre grad beror på hur mycket du kör.

Avgifter kopplade till bilköp

Sammanfattning

Som du säkert insett är det en hel del kostnader förknippade med bilägande. För att sammanfatta måste du ta hänsyn till följande:

  • Obligatoriska skatter och avgifter (fordonsskatt, trafikförsäkring och besiktning): Cirka 7000 kronor per år
  • Bilförsäkring: Runt 3000 kronor per år utöver trafikförsäkringen
  • Service och däck: Cirka 5000 kronor per år
  • Drivmedel: Ungefär 10 kronor per mil för en bensinbil, betydligt billigare för elbil
  • Parkering och trängselskatt: För dig som bor i en storstad kan detta uppgå till många tusenlappar om året
  • Amortering på billån: Beror på lånets storlek, löptid och ränta
  • Värdeminskning: Köper du en ny bil kan du räkna med att värdet halveras på fem år, med en begagnad bil går det långsammare.

Vanliga frågor

Skatter och avgifter kopplade till att äga en bil