Hör du till dem som föredrar nya bilar och gärna byter med ett par års mellanrum? Då kan ett billån med restvärde vara en smart finansieringslösning för dig. Lånen är anpassade för den som vill byta bil ofta och går ut på att ta ett mindre lån för att sedan –  i slutet av låneperioden – kvitta bilen mot resterande skuld.

När du tecknar ett billån med restvärde tar du endast lån på en del av bilens värde. Tillsammans med din bilhandlare kommer du överens om en tidsperiod för lånet och bilhandlaren gör sedan en beräkning på bilens värde vid den bestämda sluttiden. Värdet beräknas på olika parametrar såsom milantal, utrustning, och skick på bilen. Man tar även hänsyn till hur värdeminskningen för samma bilmodell brukar se ut.

I och med att du endast amorterar på bilens värdeminskning minskar dina månadskostnader gentemot om du skulle ha amorterat på bilens fulla värde.

Ex. Du väljer att köpa en bil för 150.000 kronor som beräknas vara värd 80.000 kronor om 3 år. 80.000 kronor är det så kallade restvärdet. Du får en amorteringsplan på de övriga 70.000 kronorna och betalar av de sista 80tn genom att lämna in bilen efter 3 år.

Billån med restvärde

Vad händer när avtalstiden löpt ut?

När avtalstiden löpt ut görs en bedömning av bilens värde. Då restvärdet beräknades ett par år tillbaka kan det hända att värderingen diffar lite åt ena eller andra hållet. Om värderingen stämmer kan du lämna in bilen och byta ut den mot en ny. Detta kräver en ny kontantinsats och en ny amorteringsplan. Har du inte den ekonomi som krävs kan du istället se över alternativet att låna till bil utan kontantinsats.

I de fall värderingen inte stämmer kan du antingen bli tvungen att betala mellanskillnaden, ifall att bilen visar sig vara mindre värd än beräknat, eller också få mellanskillnaden tillbaka om bilen restvärde varit för lågt beräknat. Här finns en möjlighet att få en kontantinsats till nästa bil.

Fler alternativ

Du är inte tvungen till att lämna in din bil när amorteringsplanen nått sitt slut. Vill du hellre behålla den kan du helt enkelt välja att betala av resterande värde alternativt förlänga lånet. Billån med restvärde är dock mest lönsamt just för den som önskar byta bil ofta. Privatleasing är ett annat sådant alternativ.

Zmarta

För- och nackdelar med billån med restvärde

Liksom med de flesta låneformer finns det för- och nackdelar även med billån med restvärde. Om du funderar på att ta ett lån ska du alltid se över vad din totala kostnad för bilen blir och därefter jämföra olika former av lån och långivare. Nedan lyfter vi några av de för- och nackdelar som finns med ett billån med restvärde.

Fördelar

  • Låneformen har ett finansiellt upplägg som passar dig som vill byta bil ofta.
  • Nya bilar har garantier som gör att du har möjlighet att få en billigare försäkring under tiden du har bilen.
  • Månadskostnaden blir lägre då du betalar av med bilen på slutet.

Fördelar

  • Du kan ej köpa bil av privatperson.
  • Du behöver ofta betala en handpenning på minst 20%.
  • Restvärdet kan skilja vid slutet av amorteringsperioden.

Jämför olika låneformer

Innan du tar ett beslut om billån är det viktigt att se över såväl dina kostnader för en bil som bruket av den. Vill du byta bil ofta kan billån med restvärde vara ett alternativ. I annat fall kan det vara värt att jämföra med ett vanligt billån. Det finns även möjlighet att leasa bil eller bli medlem i en bilpool om du inte kör så ofta. Här på Allt om Billån kan du läsa om olika sätt att äga eller hyra en bil samt jämföra långivare så att du hittar bästa billån till bästa ränta efter dina förutsättningar.

Billån med restvärde