Ska du köpa en ny eller begagnad bil så är det inte osannolikt att du kommer behöva låna pengar till själva köpet. Det finns då två olika tillvägagångssätt beroende på vad du föredrar. Har du tänkt att köpa en begagnad bil av en privatperson så är ett billån utan säkerhet att föredra. Det är nämligen svårt att få ett billån med bilen som säkerhet om du inte köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Därtill kräver ett lån med säkerhet att du själv går in med en kontantinsats. Detta är något du kan undvika genom att ansöka om ett billån utan säkerhet. Nedan kan du jämföra låneinstitut som erbjuder billån utan säkerhet med bra ränta och sjyssta villkor.
Jämför billån utan säkerhet
Låna pengar till bil utan kontantinsats
Om du inte har pengar till en kontantinsats när du ska låna för att finansiera ett bilköp så är det bästa alternativet att ta ett lån utan säkerhet. De flesta långivare på marknaden erbjuder billån utan säkerhet och genom att teckna ett sådant lån slipper du kontantinsatsen. Då kan du istället låna pengar till hela köpeskillingen och slipper således att ta av dina sparpengar för att köpa ny bil. Dock får du räkna med att betala en högre ränta än om du hade gått in med den nya bilen som säkerhet för lånet. Räntan när du lånar till bil genom att ta ett lån utan säkerhet varierar men brukar ligga runt 2,95-29,95%. Det är precis samma som för andra lån utan säkerhet. Det är dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet som avgör exakt vilken ränta du kommer att få.
Ett billån utan kontantinsats och säkerhet passar de flesta tillfällen då en ny bil ska inhandlas. Du kan låna alltifrån 10 000 kr upp till 500 000 kr vilket gör att lånesumman inte behöver begränsa dig i valet av bil. Det spelar heller ingen roll om du tänkt använda pengarna till inköp av en helt ny bil eller en begagnad bil. När du lånar pengar utan säkerhet lägger långivaren sig inte i hur du använder dina pengar. Vidare väljer du själv om du vill låna till hela köpesumman eller bara delar av den.
Vad är ett billån utan säkerhet?
Ett billån utan säkerhet är egentligen ett helt vanligt privatlån. Denna typ av lån kan även gå under benämningar så som konsumtionslån och blancolån. Ett privatlån utan säkerhet är lånet knutet direkt till dig som lånar. Detta till skillnad mot ett billån med säkerhet där lånet är knutet till bilen. Med ett billån utan säkerhet har du även möjlighet att välja en längre löptid på ditt lån. Inte sällan kan du välja en återbetalningstid mellan 1-15 år. Således kan du anpassa betalningstakten till din egna ekonomi vilket många ser som en fördel. En annan fördel med ett billån utan säkerhet är att du inte behöver lösa ditt lån om du exempelvis skulle sälja din bil. Istället kan du välja att fortsätta återbetala lånet i den takt det är avtalat. Så är inte fallet om du går in med bilen som säkerhet. Då måste du istället betala av lånet i samband med att du säljer din bil. Detta då banken inte har några garantier för lånet när säkerheten inte finns kvar.
Att ta ett billån utan säkerhet lämpar sig väl för dig som tänkt köpa bil av en privatperson. Detta då det är svårare att få ett billån med bilen som säkerhet om man inte köper bilen via en auktoriserad bilhandlare. När du ansöker om att låna till bil utan säkerhet ställs inte sådana krav.
Frågor & Svar om Billån utan säkerhet
Vad är billån utan säkerhet?
Ett billån utan säkerhet är ett lån där bilen inte står som säkerhet. Du lånar till hela bilens kostnad och behöver ingen kontantinsats. Ett billån utan säkerhet är med andra ord ett helt vanligt blancolån.
Behöver jag kontantinsats?
Nej, ingen kontantinsats är nödvändig när du tar ett billån utan säkerhet.
Vilken ränta får jag på mitt billån utan säkerhet?
När du tar ett billån utan säkerhet så sätts räntan individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Olika långivare erbjuder olika räntor men räkna med en ränta mellan 2,95-29,90% beroende på hur din kreditvärdighet ser ut.
Hur dyr bil kan jag köpa utan kontantinsats?
När du lånar utan säkerhet så väljer du själv lånebelopp. De flesta långivare som erbjuder billån utan säkerhet låter dig låna allt från 10 000 kr upp till 600 000 kr. För att låna de högsta beloppen krävs en väldigt god kreditvärdighet.
Kan jag ta ett billån utan säkerhet med betalningsanmärkning?
Ja, det är möjligt att låna till bil utan säkerhet med både en- och flera betalningsanmärkningar. Använd dig av en låneförmedlare när du ansöker om lån så ökar du dina chanser att få låna.
Är det någon skillnad mellan ett privatlån och ett billån utan säkerhet?
Nej, det är inte direkt någon skillnad. Däremot använder vissa långivare olika begrepp för samma typ av lån.
Hitta billigast billån utan säkerhet
Om du bestämt dig för att ta ett billån utan säkerhet inför ditt bilköp så bör du först jämföra olika lån. Du kan även låna till bil här. Genom att jämföra räntor och villkor kan du enkelt spara in ett par hundralappar i månaden. Detta då räntan hos de olika låneinstituten skiljer sig väldigt mycket. Om du inte själv orkar lägga den tid som krävs för att jämföra alla långivare så kan du ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare är en aktör som samarbetar med runt 30 olika banker och låneinstitut i Sverige. Låneförmedlaren jämför räntor och villkor hos samtliga långivare så att du ska kunna få det billigaste billånet. Du gör enbart en ansökan och denna är vare sig bindande eller belagt med någon avgift. Du får dessutom bara en förfrågan i din kreditupplysning. Därefter delar låneförmedlaren din ansökan med de banker och långivare som man samarbetar med. Bankerna får sedan återkomma med ett låneerbjudande till dig. Detta innebär att du kan få över 30 olika låneerbjudanden att välja mellan. Bankerna får alltså konkurrera om att få dig som kund vilket sätter dig i ett väldigt gynnsamt läge.
När du fått alla låneerbjudanden kan du i lugn och ro gå igenom vilket erbjudande som ser bäst ut. Därefter går det till precis som vanligt när du tecknar ett lån. Du signerar skuldebrev digitalt med ditt mobila BankID. Därefter kommer pengarna att betalas ut till ditt konto inom 3-5 dagar. Sedan är du redo att gå på jakt efter drömbilen!
Faktorer som påverkar ränta på billån utan säkerhet
Hur mycket ditt billån utan säkerhet kommer att kosta dig beror på ett flertal faktorer. Det är dock främst din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga som avgör vilken ränta du får. Din kreditvärdighet baserar sig på en rad olika parametrar vilka du kan läsa mer om nedan:
Inkomst
En avgörande faktor för om du ska få en hög eller låg ränta är din inkomst. Har du en hög inkomst så har du en bättre återbetalningsförmåga än om du har en låg inkomst. Detta är något långivaren lägger stor vikt vid.
Även din anställningsform kan påverka vilken ränta du får. En fast anställning ses mer positivt än om du bara är visstidsanställd. Skulle du vara arbetslös eller studerande så kan detta innebära att det blir svårare för dig att bli beviljad ett lån.
Medsökande
Att ha en medsökande när man ansöker om ett billån är alltid en bra idé. Med en medsökande räknas två inkomster in vilket ses som en stor trygghet för långivaren.
Att ha en medsökande ökar således chansen att du ska få en låg ränta och bra villkor när du lånar till bil.
Betalningsanmärkningar
Många tror att det är omöjligt att få ett billån utan säkerhet med betalningsanmärkningar. Så är inte fallet. Istället är det fullt möjligt att låna pengar till bil även om du har ett par betalningsanmärkningar. Det viktiga är att du inte har några aktiva skulder hos Kronofogden. Har du gamla betalningsanmärkningar rekommenderar vi dig att ansöka om ett billån via en låneförmedlare. Detta då låneförmedlaren samarbetar med flera olika låneinstitut vilket ökar chansen att återfinna en långivare som accepterar personer med betalningsanmärkningar. Däremot får du i regel alltid räkna med en högre ränta om du har anmärkningar.
Befintliga skulder
När långivaren gör en kreditbedömning av dig så ser man även över om du har några befintliga skulder. Har du många skulder så ses dina ekonomiska förutsättningar som sämre vilket påverkar räntan negativt. Därför kan det vara en bra idé att betala av befintliga skulder innan man ansöker om ett nytt lån.