Att köpa en ny bil är något som många drömmer om. Man vet att bilen kommer att fungera som utlovat och gör den inte det så gäller garantin. Det är även en härlig känsla att köpa något oanvänt och vara den första ägaren av ett fordon. Vad gäller finansieringen av bilköpet finns det ett antal olika alternativ. Du kan antingen välja att finansiera köpet med sparade medel. Om det inte är möjligt kan du delfinansiera med ett lån eller köpa hela bilen med lånade medel. Både klassiska privatlån och säkrade billån kan användas till att finansiera köpet av en ny bil. Nedan kan du jämföra billån som inte kräver någon säkerhet.
Låna pengar till ny bil
Ett av de kanske viktigaste momenten vid ett bilköp är valet av bilmodell. Har du inte god insikt i de olika bilmodeller och bränslealternativ som erbjuds på marknaden bör du läsa på om detta. På så sätt kan du fatta ett välinformerat val. Du kanske vill att din bil ska vara driftsnål och på så sätt spara pengar på bränslet i framtiden. Eller så kanske du vill slå ett slag för miljön genom att köpa en elbil. Notera dock att en elbil är som mest miljövänlig om du laddar den med el från förnybara källor som sol-, vind- eller vattenkraft.
Viktiga faktorer vid köp av ny bil
Andrahandsvärdet
Bilens andrahandsvärde är en viktig faktor vid köp av ny bil. För många svenskar är det nämligen en naturlig del av ägandeprocessen att så småningom sälja av bilen och uppgradera till en nyare modell.
Ju högre andrahandsvärdet på bilen är, desto större andel av bilens ursprungliga värde kommer du att få tillbaka vid en eventuell försäljning av din bil. Med ett högt andrahandsvärde på din bil får du således mer kapital över till ett nytt bilköp framöver.
För de flesta bilar ligger andrahandsvärdet efter fyra år på mellan 40 och 60 procent av bilens ursprungliga värde. Hur andrahandsvärdet på just din bil förändras över tid beror både på bilens märke, modell och slitage.
Nybilsgarantin
Vid köp av ny bil har du i regel alltid någon form av nybilsgaranti på bilen. Det är en av fördelarna med att köpa nytt. Garantin ger dig ett extra skydd som gäller utöver de lagstadgade rättigheter som du har enligt konsumentköplagen.
Se till att din bilhandlare erbjuder dig en förmånlig nybilsgaranti för bilen. Konkurrensen om kunderna är hård och du kan således förvänta dig goda villkor. Jämför garantin mellan olika tillverkare och bilhandlare och använd informationen du samlar in som en del av ditt beslutsunderlag. En bra nybilsgaranti ska täcka både fel som föreligger vid leverans och fel som uppkommer under garantitiden. Väljer du att sälja bilen vidare kan det vara bra att veta att en nybilsgaranti ofta fortsätter att gälla garantitiden ut.
Bilförsäkringen
Alla bilägare är enligt lag skyldiga att införskaffa en trafikförsäkring. Enda undantaget är om du väljer att ställa av din bil. I samband med ditt bilköp är det därför viktigt att du även försäkrar bilen. Trafikförsäkringen skyddar dig ekonomiskt vid trafikolyckor genom att stå för din ersättningsskyldighet i de olyckor där du är den vållande parten. Din trafikförsäkring ersätter dock inte skador på din egen bil. I praktiken innebär det att du, med en trafikförsäkring, endast får ersättning för bilens vagnskador om du inte är den vållande parten i en trafikolycka. På grund av detta väljer många bilägare att utöka skyddet med hjälp av en helförsäkring. Det ingår nämligen ett vagnskadeskydd i helförsäkringen. Köper du en ny bil ingår dock ofta en vagnskadegaranti, vilket gör att du får ett fullgott skydd endast med en halvförsäkring. När vagnskadegarantin gått ut kan du sedan uppgradera till en helförsäkring.
Att låna pengar till en ny bil
Om du inte kan täcka kostnaden för din nya bil med sparade medel så finns det goda möjligheter att ta ett lån för att finansiera köpet. Det vanliga när man köper en helt ny bil är att man tar ett billån med den nya bilen som säkerhet. Detta då det är mer förmånligt än att ta ett privatlån utan säkerhet. Räntan på billån är i regel låga då bilens värde säkrar upp lånet. Dessutom är lånet förenat med en kontantinsats på 20% vilket sänker kreditrisken för banken. Genom att du betalar 20% av bilens värde själv finns det marginaler för den värdeminskning som är förenade med nya bilar. Det gäller dock att du har likvida medel till kontantinsatsen. Annars måste du lösa denna med ett blancolån vilket medför extra kostnader i form av en högre ränta. Specifika billån erbjuds främst av större banker så som Nordea, Swedbank och Handelsbanken.
Ett annat alternativ när det gäller finansiering till en ny bil är privatlån utan säkerhet. Här använder du inte bilen som säkerhet för lånet. Istället lånar du pengar till vad du vill men får betala en något högre ränta. Du väljer själv önskat lånebelopp samt under hur många år du vill betala tillbaks lånet. I vår lista längst upp här på sidan kan du jämföra blancolån från ledande låneinstitut i Sverige.