Hör du till dem som inte använder bilen dagligen? Kör du mindre än 100 mil per år? Då kan en bilpool vara ett alternativ för dig. Även om man inte använder bilen ofta så är det guld värt att ha en när man väl behöver den. Det är precis så det fungerar i en bilpool. Du bokar en bil när du har behov av den. På så sätt kan du minska dina kostnader och slippa lägga tid på service, däckbyten och att snurra runt stan i jakt på en parkering. Dessutom kan du välja storlek på bil efter ändamål.

Idag står en genomsnittlig bil i Europa still 92% av tiden. Av de 8% som återstår spenderas hela 3% till att köra runt och leta efter en parkering. En bilpool har vanligen egna parkeringar och när flera väljer att gå med i en bilpool minskar antalet bilar som tar plats längs gator och parkeringsplatser. I en bilpool äger du inte din bil utan är endast med och betalar för kostnader som bilen har. Både företag och privatpersoner kan bli medlemmar i en bilpool.

bilpool

Fördelar med bilpool

Det finns flera fördelar med att gå med i en bilpool både ur ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt. Tänk dock på att priser, villkor och förmåner kan skilja mellan olika pooler så läs på ordentligt innan du blir medlem.

  • Fritt från ansvar – du behöver inte fundera på däckbyten, service eller biltvätt.
  • Koll på priset – du betalar endast en fast månadsavgift och en rörlig avgift då du använder bilen. Kringkostnader som försäkring, underhåll och liknande ingår i medlemskapet.
  • Fri parkering – de flesta bilpooler har egna parkeringsplatser, dock inte alla.
  • Billigare – om du bara använder din bil ibland är bilpoolen en billigare lösning.
  • Administration – ur ett företags perspektiv underlättas hanteringen av tjänsteresor då alla kostnader samlas på ett ställe istället för att man ska hantera flertalet reseräkningar.
  • Behov – välj storlek på bil efter behov.

Nackdelar med bilpool

Det finns även en del aspekter som är mindre positiva när man väljer bort ägandet av en bil till förmån för en bilpool.

  • Planering – du måste planera din körning och boka bilen i någorlunda god tid.
  • Tanka – vanligen finns ett bensinkort i bilen. Detta kan binda dig till att tanka hos en speciell bensinmack.
  • Om du ska köra riktigt långa sträckor kan det vara billigare med en hyrbil. Kom ihåg att alltid jämföra kostnaderna innan du bokar en bil.

Olika former av bilpool

Det finns två olika sätt att driva en bilpool, antingen via en förening eller via ett företag. Beroende på vilket sätt den drivs påverkas även priser och vilket engagemang som krävs av dig som kör bilen.

Kommersiell bilpool

En kommersiell bilpool drivs av ett företag som erbjuder tjänsten till både privatpersoner och företag. Du betalar en fast månadsavgift för att ha tillgång till poolen och en rörlig när du använder en av de bilar som ingår. Allt du som  kund behöver tänka på utöver avgiften är att tanka – alternativt ladda – bilen. Bilpoolens bilar finns nära till hands och du bokar själv en bil när du behöver den. Bokning sker oftast online.

Kooperativ bilpool

Det finns även föreningar bestående av hushåll där man tillsammans driver en bilpool med en eller flera bilar. Fördelen med en icke vinstdrivande förening är att priserna blir lägre än i den kommersiella bilpoolen. Du har fortfarande en medlemsavgift men timpriset är oftast mycket lägre då man hyr bil i en kooperativ bilpool.

En annan stor skillnad gentemot en kommersiell bilpool är att du kan förväntas bidra med x antal arbetstimmar i föreningen per år då man gemensamt ordnar med bland annat bokningssystem, service och däckbyten. Om du är villig att lägga några timmar i föreningen i utbyte mot lägre avgifter kan detta vara ett alternativ för dig.

Kostnad

Ett medlemskap i en bilpool ligger vanligen mellan 50-350 kronor per månad. En del kooperativa pooler tar även ut en depositionsavgift vid tecknandet som du sedan får tillbaka den dagen du går ur poolen, förutsatt att den inte gått med förlust. Därutöver tillkommer en timavgift och i en del fall även milkostnad. Dessa priser skiljer sig mellan poolerna så där rekommenderar vi att du går igenom och jämför de olika pooler som finns nära dig. Tänk på att väga in de tidssparande aspekterna, exempelvis hur många parkeringsplatser poolen tillhandahåller och hur nära ditt hem de finns.

Kostnad för bilpool

Vem bör bli medlem i en bilpool?

Konsumentverkets rekommendationer lyder att en bilpool är lämplig för den som kör mellan 200 och 1000 mil per år. Kör du mindre än 200 mil är det billigare att hyra och kör du mer är det billigare att äga en bil.

Som medlem i en bilpool betalar du, utöver en månadsavgift som vanligen ligger mellan 50-350 kronor, helt enkelt bara för en bil när du kör den. Som ägare till en bil betalar du i stort sett dygnet runt i form av parkeringsavgifter, skatt, försäkring, lån och alla andra kostnader som tillkommer.

En stor fördel med en bilpool är att du även kan välja storlek på bil efter behov. Ska du hämta en möbel kan du exempelvis välja en kombi medan en lite mindre bil kan vara mer aktuell om du bara ska åka och handla. Dessutom är bilarna i en bilpool oftast av nyare modell och mer miljövänliga vilket gör att även miljön påverkas till det bättre. Undersökningar visar att människor som är med i en bilpool planerar sin körning bättre och använder cykel och kollektivtrafik oftare. Bilen blir med andra ord ett komplement vid speciella tillfällen då man ska åka långt, storhandla eller utföra annan aktivitet där ett eget fordon är nödvändigt.

Hur gör man?

Idag bokar du oftast en bil via ett onlinebokningssytem. Du fyller i tid och hur långt du ska köra och varifrån så plockar företaget ut en lämplig bil till dig. Tänk på att vara ute i god tid och planera din körning.

Så hittar du en bilpool

Internet har gjort det lätt att dela bil med andra. Genom att Googla Bilpool får du upp flera alternativ med varierande priser och biltyper. Jämför bilpoolerna och deras priser samt se över hur mycket pengar du lägger på ditt bilkörande idag. Om du väljer att gå med i en bilpool men planerar att göra en långkörning vid något tillfälle kan det vara värt att jämföra priset med en hyrbilsfirma.

Så fungerar en bilpool