De flesta experter är eniga om att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Klimatförändringarna diskuteras flitigt både i talarstolar och i fikarum. Många tar det på allvar och gör allt de kan för att bli mer miljövänliga. Andra ställer sig mer kritiska till debatten och genomför inga större förändringar i sitt liv. De flesta större företag och banker tar dock varningarna på allvar och implementerar nya strategier för en mer hållbar och klimatsmart verksamhet. Några som vill vara med att påverka vårt tänk kring miljön är storbankerna. Detta märks inte minst på att flertalet banker nu infört gröna billån.
Lägre ränta med grönt billån
Bland de lånebanker i Sverige som lanserat gröna billån återfinns Swedbank och Nordea. Lånen ska uppmuntra konsumenter att köpa en mer miljövänlig bil. På så sätt kan bankerna vara med att styra konsumtionen i en riktning som både är hållbar och bra för miljön. Lånen från de olika bankerna ser lite olika ut men tanken bakom lånen är densamma. Väljer du att köpa en miljövänlig bil så som en elbil kommer du att erbjudas en ränterabatt på ditt billån. I Nordeas fall handlar det om en ränterabatt på 0,50%. När det gäller grönt billån från Swedbank så erbjuder man sina kunder en ränta på 2,19%. Detta kan jämföras med räntan på bankens övriga billån som ligger på 3,96%.
För att kunna teckna ett grönt billån måste bilen du köper nå upp till de kriterier som banken satt upp. Hos Swedbank har man valt samma gräns som den som gäller för regeringens och riksdagens klimatbonus. Detta innebär att fordonet du köper måste släppa ut mindre än 60g koldioxidutsläpp per kilometer. Vill du läsa mer om vad detta innebär så hänvisar vi dig till informationen som återfinns i bonus malus-systemet hos Skatteverket. För att få grön bilfinansiering från den konkurrerande banken Nordea så måste din nya bil ha 100% eldrift.
Fler fördelar med elbil
Förutom att du kan få en lägre låneränta när du köper en miljövänlig bil så finns det många fördelar med att äga och köra en elbil. Inte minst samvetsmässigt men även ur en ekonomisk synpunkt. Bland annat kostar en bensin- eller dieseldriven bil runt tio gånger så mycket att köra per mil i jämförelse med en elbil. Som du säkert redan är bekant med så tenderar drivmedelspriserna dessutom att öka hela tiden. Med en enbil som har en batterikapacitet på 40 kWh kan du ladda för runt 70-80 kr. Beroende på vilken bil du kör kan du komma olika långt men har du en ren elbil så är det inte ovanligt att du kommer upp i 30 mil på en laddning. När det gäller laddhybridbilarna så får du dock räkna med en kortare distans.
En annan fördel med elbil är att den inte har lika många rörliga delar som en “vanlig” bil. Därmed kan du räkna med färre kostnader och mindre reperationer. Detta är något du kan spara in mycket pengar på i längden.
Statligt bidrag för laddstationer
De flesta som äger en elbil har även installerat en laddstation hemma. Men det går såklart att ha en elbil även utan laddstation även om det senare är att rekommendera. Enligt Sveriges Nationella Statistik för elbilar och laddningsstruktur så finns det just nu 9171 publika laddstationer utplacerade i landet. Vissa av dessa är gratis medan de flesta är belagda med avgift. Väljer du att installera en laddstation hemma så kan du söka bidrag för själva installationen. Bidraget täcker halva kostnaden för installationen och tillhörande utrustning. Som mest kan du få 10 000 kr i bidrag per fastighet. För att ansöka om bidraget behöver du kontakta Naturvårdsverket efter det att du installerat din laddbox på fastigheten. Notera att du enbart har sex månader på dig att ansöka om stödet efter att arbetet med laddstationen är slutfört.